VOVZ-symposium 2017

Op vrijdag 3 november 2017 organiseert de Vereniging voor oogheelkundige verpleging en zorgverlening haar 29e congres in Schouwburg Odeon in Zwolle. Tijdens dit congres nemen we een kijkje in de toekomst van de oogheelkunde en staan we stil bij interessante onderwerpen van vandaag.

Datum en plaats

Het VOVZ symposium wordt gehouden in Schouwburg Odeon, Blijmarkt 25, 8011 ND Zwolle. Het congrescentrum is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Zwolle CS bevindt zich op 10 minuten loopafstand en bus 2 en 3 brengen u naar bushalte Eekwal (200 meter afstand van Schouwburg Odeon).

Meer informatie >>

Inschrijving en betaling

Deelname aan het symposium bedraagt € 120,- voor leden en voor niet leden € 145,- en is inclusief koffie, thee, lunch en een borrel. Uw inschrijving is definitief als het inschrijfgeld op bankrekeningnummer NL11INGB 0000 1167 07 t.n.v. VOVZ, Hoofddorp o.v.v. uw naam en postcode is bijgeschreven. Voor betalingen van buiten Nederland is de BIC INGBNL2A.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering voor 27 oktober 2017 krijgt u het gehele bedrag teruggestort. Bij annulering na die datum kan geen geld worden teruggestort. Uiteraard kan iemand anders gebruik maken van uw aanmelding.

Bevestiging inschrijving en accreditatie.

Twee weken voor het symposium ontvangt u een bevestiging van uw deelname. Accreditatie is aangevraagd bij accreditatiecommissie van het kwaliteitsregister V&V en TOA’s.

Schrijf u nu in!

Programma

Dagvoorzitter: Julia Gerlach

Programma

08.30     ontvangst, registratie en koffie
09.30     opening en huishoudelijke mededelingen
09.40     mw. J. Jonker: opening door de voorzitter VOVZ

Acute oogzorg en ooginfecties
09.45     dr. R.P.L. Wisse: Behandeling bij spoedeisende zorg en ooginfecties

Glaucoom en oogheelkundige medicatie
10.25     prof. dr. N.M. JansoniusDe behandeling van glaucoom en gebruik van medicatie 
             in de oogheelkunde

11.05     koffiepauze

LMD en diabetische retinopathie

11.35     dr. Th.L. PonsioenBehandeling, onderzoek en medisch beleid
12.00     Oogheelkundig onderzoek: FAG en OCT met angiomodule
12.10     Ervaringsverhaal

12.30     Lunch en bezoek exposanten

13.20     Algemene Ledenvergadering VOVZ (alleen toegankelijk voor leden!)

Workshops
13.55     Workshopronde 1: keuze uit drie workshops
14.50     Workshopronde 2: keuze uit drie workshops

Retinachirurgie
15.40     Drs. K. FaridpooyaOntwikkeling van robotchirurgie in de oogheelkunde

16.00     Afsluiting door de dagvoorzitter
16.10     Borrel
17.00     Einde

Korte inhoud workshops

1. Hospitality in de zorg: van patiënt (klant) naar gast (VOL)

Door: Jeannette van Namen, directeur/eigenaar van JvN Congres Management) en Martin de Ruijter (trainer en coach).

Jeannette deelt haar jarenlange ervaringen in de gastvrijheid/hospitality industrie met aansprekende voorbeelden. Martin koppelt die aan de 4 begrippen uit onze visie op de klant(patiënt)vriendschap: authenticiteit, congruent handelen, inlevingsvermogen en meer doen dan gevraagd wordt. In deze workshop gaan we actief met elkaar aan de slag, ook op basis van ervaringen deelnemers, om zo de verandering van patiënten (of klant) naar gast vorm te geven.

2. De kunst van het oogdruppelen

Door: Tinie van der Linden en Jose Jonker

In deze workshop gaan we in op de techniek van het oogdruppelen. Hoe doe je dat als professional. Maar vooral kijken we naar hoe we het onze patiënten aanleren. We maken gebruik van filmpjes en een app. Je leert hulpmiddelen adviseren als dat nodig is.

3. Van handloep naar Cyborg - Droom mee over de toekomst van hulpmiddelen!

Door: Paul de Nooij en Lex van den Bos (Bartiméus)

In deze workshop prikkelen we de deelnemers door in te gaan op de toekomst van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Technologie ontwikkelt zich op exponentiële wijze, computers worden steeds sneller, slimmer, kleiner en goedkoper en ook op het gebied van DNA, robotica en biotechnologie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dit gaat ervoor zorgen dat er steeds meer gaat kunnen met hulpmiddelen en het waarschijnlijk is dat je in 2050 met een bionisch oog vele malen beter ziet dan iemand met 'gewone' ogen.

In deze workshop gaan we op onderzoek uit wat er nu al mogelijk is en wat verwacht wordt in de toekomst en ontwikkelen we samen een droombeeld van de Cyborg (de fysieke samensmelting van mens en machine) als ultieme hulpmiddel.

Sponsors

Dank aan alle sponsors van dit symposium: Bartimeus, Bausch & Lomb, Oogvereniging, Laméris Ootech, Ursapharm, Haags Kunstogenlaboratorium, Lohman Rauscher, Medical Workshop, Rockmed, (Spruyt Hillen), Laservision, VOVZ