Toename myopie in het nieuws

Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn: de media hebben uitgebreid aandacht besteed aan de toename van myopie bij de jongere generatie. Op de website van Eenvandaag stond de stelling: “Helft van twintigers is bijziend” Feit of Fictie. Het NRC kopte op de voorpagina: “Tienduizenden dreigen blind te worden”. En ook RTL nieuws en het NOS journaal hadden een item opgenomen. Het acht uur journaal opende zelfs met dit onderwerp.

Pittige taal en onderbouwd door recente onderzoeken van onder andere prof. Dr. Caroline Klaver. Hoewel niet alle studies het erover eens zijn dat veel lezen en kijken op smartphones en tablets de hoofdreden is van de wereldwijde toename van myopie. 

 Een aanbeveling om de bijziendheid te remmen is de 20-20-2 regel: kinderen moeten na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden pauzeren en 2 uur per dag buitenspelen. Verder kan de achteruitgang geremd worden met atropinedruppels en speciale contactlenzen.

In Ophthalmology Times Europe van november 2017 stonden de bevindingen van Prof. Yair Morad  (Assaf Herofeh Medical Centre, Tel Aviv University). Hij presenteerde in Barcelona de resultaten van een 2 jarige studie, waarbij 83 kinderen behandeld werden met atropine.

De ATOM1 en ATOM2 studies (Atropine for the Treatment Of Myopia) toonden al aan dat toediening van atropine oogdruppels myopieprogressie kan remmen. Er is onderzoek gedaan naar verschillende doseringen van 0.01% - 1%. Een lage dosering bleek al voldoende om een aanzienlijke vertraging van de myopietoename te verkrijgen. Bij alle doseringen speelt het rebound effect een rol: de myopie neemt weer toe na stoppen van de behandeling. Het rebound effect is minder bij gebruik van lagere doseringen (0.01%-0.1%).

De behandelde kinderen in het Assaf Herofeh Medical Centre gingen gemiddeld tenminste 0.75 D per jaar achteruit. Na 6 maanden behandeling met 0.01% atropine 1dd, was de toename in de meeste gevallen ≤ 0.25 D. Na 12 en 18 maanden waren de meeste kinderen niet meer dan 0.5D achteruitgegaan. Bij de kinderen waarbij de achteruitgang groter was, werd de dosering verhoogd naar 0.05%.

De gemiddelde progressie van de myopie werd teruggebracht naar 0.32D per jaar. Waarbij de beste resultaten waren bij de kinderen met een relatief lage myopie en geen familiaire belasting.

Er is nog geen duidelijkheid wanneer het beste gestopt kan worden met de behandeling.  Na 2 jaar behandelen? Bij een bepaalde leeftijd? Na het bereiken van een stabiele toename van max 0.5dpt per jaar?

Ook de lange termijn effecten zijn nog niet bekend.

BRONNEN: Opthalmology Times nov 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347209/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161642017316755, Eenvandaag 14-12-2017  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/helft-van-twintigers-is-bijziend/, NRC.nl  12 december 2017