Artificial intelligence wearable geeft onafhankelijkheid terug

Tijdens ons Symposium gaven Paul de Nooij en Lex van den Bos van Bartiméus ons al een inkijkje in de toekomst van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De technologie ontwikkelt zich exponentieel snel,  computers worden sneller, slimmer, kleiner en goedkoper. Eén voorbeeld van die ontwikkeling is de OrCam  MyEye©. Tijdens de workshop konden we live meekijken en luisteren naar wat dit apparaatje kan.

De OrCam MyEye©  is een zogenaamde artificial intelligence wearable: Een minicamera met een mini-luidspreker die je eenvoudig vastklikt op je bril en die daarna voorleest wat je aanwijst.

“Dit is een baanbrekende nieuwe technologie die ervoor gaat zorgen dat blinden en slechtzienden over de hele wereld een groot deel van hun zelfstandigheid en daardoor ook zelfvertrouwen en waardigheid terugkrijgen. De OrCam MyEye© zorgt ervoor dat zij zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, boodschappen doen en een menukaart kunnen lezen in een restaurant. In de wereld van de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden is er op dit moment geen enkel ander hulpmiddel dat op een dusdanige manier deze mensen hun onafhankelijkheid in de samenleving weer teruggeeft”, aldus oogarts dr. Joosse, HMC Westeinde-Haaglanden Medisch Centrum.

Het kleine apparaatje is door middel van een draad verbonden met een  minicomputer die in de broekzak gestoken kan worden of aan een riem gehangen. Helemaal ‘draadloos’  is het strikt genomen dus niet. Maar zeer mobiel en eenvoudig in gebruik.

Of de OrCam MyEye© zijn potentieel waarmaakt en wat het precies kan betekenen voor blinden en slechtzienden wil Bartiméus verder uitzoeken. Zij bieden met een aantal Roadshows geïnteresseerden de kans om kennis te maken en ervaring op te doen. De eerste roadshow vond plaats in Rotterdam. In Januari waren er twee dagen gepland (Deventer en Den Haag), maar daar is inmiddels al een extra testdag bijgekomen.

De ontwikkeling van de OrCam MyEye© is in handen van Mobileye, Israël. Naar eigen zeggen is de missie van OrCam om het leven van blinden en slechtzienden te verbeteren gebruikmakend van de kracht van artificial intelligence.

De OrCam werd in 2015 voor het eerst gelanceerd in de VS en is sinds September vorig jaar ook verkrijgbaar in Nederland (ook Nederlandstalig ondersteund).

Stel je voor dat je weer elke tekst kunt ‘lezen’: de krant, een boek, product informatie, de computer of een smartphone scherm. Na eenmalige invoering, herkent het apparaatje gezichten en zal het real time vertellen wie er voor je staat: een familielid, vriend of collega. Er kunnen 100 gezichten opgeslagen worden en tot 150 producten. Hoewel het invoeren en herkennen van eigen producten niet helemaal vlekkeloos verliep tijdens bepaalde testfilmpjes, is deze uitvinding een grote stap voorwaarts voor zelfstandigheid van vele slechtzienden en blinden.

BRONNEN: Bartiméus, orcam.com, persbericht Philogirl communicatie & PR