Ouderen moeten te lang wachten op de oogarts

Ouderen moeten soms maanden wachten op een afspraak bij de oogarts, terwijl zo’n 180.000 Nederlanders een ’vermijdbare visuele beperking’ hebben.

 
Foto: ANP
 

De grootste ouderenorganisatie van Nederland, de Unie KBO, maakt zich zorgen en luidt de noodklok naar aanleiding van eigen onderzoek. „300.000 mensen in Nederland hebben een onopgemerkte oogziekte”, vertelt Arno Heltzel. „En 60% van die visuele beperkingen kunnen makkelijk verholpen of voorkomen worden.” De bond pleit daarom voor een driejaarlijks oogonderzoek voor ouderen.

De Unie KBO hoort echter tegelijk steeds meer verhalen van leden die soms maanden moeten wachten voor een eenvoudige afspraak. De ’treeknorm’, de afspraak dat een behandeling maximaal vier tot zeven weken op zich mag laten wachten, wordt bij lange na niet gehaald. Zo moet een patiënt in Deventer bijna drie maanden wachten voor een afspraak met de orthoptist.

Heltzel: „Daarom moet niet alleen de capaciteit verhoogd worden, maar moet er veel beter worden samengewerkt tussen huisartsen, optometristen en oogartsen. De vraag naar oogheelkunde voor ouderen gaat de komende jaren met 200 tot 300% stijgen. Als het nu al spaak loopt, moet er dus iets gebeuren.”

Hij benadrukt het belang van goed zicht voor de kwetsbare oudere medemens. „Visuele beperkingen bij ouderen leiden tot een daling van de kwaliteit van leven en een verhoogd risico op depressie, auto-ongelukken, valincidenten en fracturen.”